
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash
מנהג פירות יבשים בט״ו בשבט
לקראת ט״ו בשבט אנחנו מתחילים לראות בסופרים שלל פירות יבשים, באריזות מתנה מושכות או בתפזורת. יכול להיות שהפירות הצבעוניים למעשה מזיקים לנו?
לפני שנבין ממה צריך להזהר, כמה מילים על המנהג של אכילת פירות יבשים בט״ו בשבט.
המנהג של פירות יבשים השתרש כמנהג ט״ו בשבט מאחר ויהודי אירופה רצו להנות מפירות ארץ ישראל ובזמנים ההם לא היו ספינות קירור מהירות, לכן היה צורך לייבש את הפירות כדי שישתמרו.
אפשרות נוספת למנהג הפירות היבשים היא שבט״ו בשבט נוהגים לאכול את הפירות שנשבחה בהן ארץ ישראל שהם: זיתים, תמרים, ענבים, תאנים ורימונים. פירות אלו הם פירות קיץ ומאחר וט״ו בשבט חל בעיצומו של החורף הפירות הללו זמינים רק בצורת פירות יבשים (1).
עכשיו אחרי שהבנו את המקור למנהג, בואו נדבר על כמה דברים חשובים שכדאי לדעת, במיוחד למי שרוצה לשמור על בריאות טובה.
פירות יבשים - סכנה!

בעבר ייבשו את הפירות בשמש או בטכניקות שונות, כיום המצב קצת שונה, וכשאני אומר קצת שונה אני מתכוון שונה מאוד.
בתהליך הייבוש והשימור משתמשים בחומרים רעילים ומסוכנים מאוד לבריאות, כמובן כשמבדובר בכמות קטנה זה פחות נורא, אבל למה לנו להכניס רעל לגוף?
אנחנו מדברים כאן כל פירות יבשים מתועשים שמוסיפים להם את הדברים הבאים:
1. תוספת סוכר או ממתיקים
סוכר נוסף בצורת – סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, דבש (לרוב מתועש עם תוספת סוכר וממתיקים שונים), תרכיז מיץ פירות, סוכר קנים וכו׳
הפירות היבשים מכילים מספיק סוכר טבעי (פרוקטוז) לכן תוספת הסוכר מזיקה ויכולה להגיע לפי 2 עד 6 מכמות הסוכר בפרי יבש אורגני ללא תוספות.
2. חומרים כימיים שונים
מומחי מכון התקנים מסבירים שכדי למנוע את קלקול הפירות היבשים ולתת להם מראה רענן ומושך, היצרנים מוסיפים להם חומרים כימיים שונים כמו
גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר E220)
שמן פרפין להברקה
תמיסה אלקלית ותחליב שמן לייבוש הפרי
גופרית דו חמצנית (SO2 חומר משמר) בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה לאוכלוסיה רגישה (2).
3. צבעי מאכל סינתטיים
מעבר לכך שצבעי מאכל טבעיים לא תורמים שום דבר מבחינה תזונתית, חלקם אף עלולים להזיק לבריאות, מדינות כמו ארה״ב ונורבגיה אסרו את השימוש בחומרים הללו ועברו לצבעי מאכל טבעיים. בפירות יבשים עדיין משתמשים בצבעי מאכל סינתטיים על מנת לתת לפרי מראה מושך יותר.
פירות יבשים אורגניים - סיפור אחר לגמרי
אחרי שהבנו שהפירות היבשים המתועשים לא הכי טובים לנו בלשון המעטה, ושעדיף להמנע מצריכה שלהם, חשוב שנדבר על כך שפירות יבשים אורגניים, ללא תוספות כלשהן הם מקור נהדר לסיבים
תזונתיים,
פרי יבש אחד מכיל בערך את אותה כמות נוטריאנטים של פרי טרי, רק בחבילה קטנה ודחוסה יותר מאחר והפרי היבש אינו מכיל את כמות המים של פרי טרי.
פירות יבשים לרוב מכילים כמות גדולה של מינרלים כמו סידן, מגנזיום, פולאט וסיבים תזונתיים המהווים מקור נהדר לנוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטים) במיוחד פוליפנולים (3).
נוגד החמצון פוליפנול קשור לתועלות בריאותיות כמו שיפור זרימת הדם, פעילות טובה יותר של מערכת העיכול, הפחתה של נזקי חמצון ושל הרבה מחלות שונות (4).
נכון, פירות יבשים אורגניים יותר יקרים מהסוג המתועש, אבל אם כבר להנות מפירות יבשים, כדאי להשקיע קצת ולהנות גם מהפירות וגם מהיתרונות הבריאותיים ומהעובדה שהם לא מכילים את כל הרעלים שצויינו למעלה.
המלצות לאכילת פירות טריים ויבשים
חנו ממליצים לאכול פירות על בטן ריקה, משמע הזמן הטוב ביותר זה על הבוקר או לפחות כשעתיים אחרי הארוחה האחרונה שאכלנו (ואפילו קצת יותר אם אכלנו ארוחה כבדה).
למה לאכול פירות על בטן ריקה?
פירות מתעכלים מהר יותר מאשר שאר מאכלים, לכן כדאי לאכול אותם לפני שאוכלים מאכלים ׳כבדים׳ יותר. אם נאכל פירות ומיד מאכלים נוספים או שנאכל את הפירות בסיום ארוחה כקינוח, זה יוצר תסיסה וגזים מאחר והפירות אינם מתעכלים כמו שצריך.
אז נכון, יכול להיות שזה הרגל אצל הרבה מאתנו, אבל אם אנחנו רוצים להנות מהתועלות הרבות של אכילת פירות, עדיף לעשות זאת על בטן ריקה.
לסיכום, אנחנו רוצים להמנע עד כמה שאפשר מפירות יבשים מתועשים, לגבי פירות יבשים אורגניים ללא כל התוספות המזיקות – הבנו שזה מעולה, רק לשים לב שבגלל שאין בפירות יבשים נוזלים כמו בפירות טריים אפשר לאכול יותר מהם וזה יכול להיות קצת יותר מדי עבור חלק מאתנו.
לגבי פירות טריים ויבשים, עדיף לאכול על בטן ריקה, שזה אומר בבוקר או לפחות כשעתיים אחרי הארוחה האחרונה שאכלנו.
ולמי ששואל, אפשר להנות מאכילת פירות טריים בט״ו שבט וזה בסדר גמור, זה לגמרי חוגג את פירות ארץ ישראל, ללא על החומרים הרעילים של הפירות היבשים המתועשים.
בריאות טובה וט״ו בשבט שמח!
רשימת מקורות:
1. beitchabad.com
2. מכון התקנים – https://www.sii.org.il/he/press-release-24
3. PubMed Central – קישור למחקר
4. PubMed Central – קישור למחקר